Portada >  > Agenda > Polifonia de Sardenya
Tenores di Neoneli

Tenores di Neoneli

TALLER · LUSSU, un’Omine, una Vida

Polifonia de Sardenya

CANTO A TENORE. Tenores di Neoneli i els músics Orlando i Eliseo Mascia

En aquest taller farem un viatge que ens durà a treballar la vida i les obres d’Emilio Lussu a través del cant polifònic de la Sardenya. Els i les participants aprendran mitjançant la transmissió oral les veus de cançons com Sa Seria, Passu Torrau, Ballu Tundu, etc ... el contingut de les quals expliquen la vida i les obres del gegant d’Armungia, des del naixement fins a la seua mort.

Emilio Lussu (Armungia, Sardenya, 1890-Roma, 1975) va ser un escriptor, militar i polític italià. Diputat i dos cops ministre, va ser fundador del Partito Sardo d’Azione i del moviment antifeixista Giustizia e Libertà. Va prendre part com a oficial a la I Guerra Mundial, on va ser condecorat diverses vegades, i, com a voluntari, a la Guerra civil espanyola i a la Resistència italiana.

Tenores di Neoneli és un grup nascut el setembre de 1976 per iniciativa de Tonino Cau, l’únic que queda entre els fundadors, i que encara lidera el quartet avui.

Són un dels màxims exponents de les antigues tradicions musicals de la gran illa mediterrània italiana de Sardenya, situada entre la “bota” i les ribes orientals d’Espanya, amb l’estil conegut com “canto a tenore”, un estil harmònic tradicional complexe de cantar “a cappella” tan únic que ha estat inclòs a la llista del patrimoni mundial de la Unesco.

Cantu a tenore és un estil de cant popular polifònic característic de la regió de Barbagia de l’illa de Sardenya (Itàlia), tot i que algunes altres subregions sardes tenen exemples d’aquesta tradició.

La paraula tenore, en si, no s’ha de confondre amb la paraula “tenor” com a simple descripció del registre vocal; es refereix a l’estil actual del cant popular i es distingeix d’altres estils similars anomenats per diferents noms en diferents llocs de l’illa, com el taja de Gallura i el concordu de Logudoru (Sassu, 1978).

Programació

02/07/2019  09:00hConservatori Superior de Música Joaquín RodrigoActivitats
Aula 020
03/07/2019  09:00hConservatori Superior de Música Joaquín RodrigoActivitats
Aula 020
04/07/2019  09:00hConservatori Superior de Música Joaquín RodrigoActivitats
Aula 020

Organitza

Col·labora

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Polirítmia

Tel. +34 961 20 65 00
poliritmia@gva.es

Nota legal

Contacte express

Accepte les condicions i la
política de privacitat

Polirítmia

Concerts i formació en músiques i danses de la Mediterània

Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info